BEE AWARE Midsommar 2019

Hej Bee Aware vänner,

Maj kommen, mycket tid ska nu spenderas i bigårdarna. Första riktiga draget är maskrosor, då kan bina producera ett överskott med honung. Det är också en tid för svärmning, viktigt är att ge bina ordentligt med utrymme. Det gör jag genom att sätta på skattlådor. (tomma ramar för honung) Om det blir för trångt blir bina svärmvilliga, så utrymme är viktigt. Jag sätter även i ett par ramar utan vaxmellanvägg, då bina även vill bygga vax.

Det är också viktigt för att hindra binas svärmvilja. I mitten av maj blommar maskrosen och fälten blir gula av blommor på Väddö, mycket vacker är det att strosa omkring i bigårdarna vid den här tiden.

Nektar börjar sakta men säkert fyllas på i kuporna. I slutet av Maj är det dags för avläggare, då tar jag ett par yngelramar samt nektar och pollen. (ca 5st ramar totalt) En låda rymmer plats för 10st ramar, så jag lägger även i 5st tomma ramar. Dessa får sedan tak och botten och vips är avläggaren klar.

Det tar 16 dagar för det nya samhället att dra upp en drottning. Egentligen drar samhället upp flera drottningar, men den "förstfödde" letar upp övriga "viseceller" och sticker ihjäl sina blivande systrar.

Drottningen har gadd men använder den aldrig förutom mot andra drottningar. Du kan alltså inte bli stucken av en bidrottning. Sedan tar det några dagar innan hon blir flygfärdig och lämnar kupan för parning, det gör hon endast en gång i livet.

Maj blir till juni och nu börjar sommaren sakta sänka sig över ön. Med det ska andra blommor pollineras, Raps, Kastanj, Apel och övriga fruktträd. En mängd olika blommor har nu bina att välja på och lådorna blir nu allt tyngre.

Livet blir lite enklare nu för biodlaren och det är mest koll på att bina har utrymme och plats för mer nektar som sedan "fläktas" ner till honung.

450px-Midsommarstång

Kring midsommar är det dags att
plocka in den första skörden.
Slungningen är ganska tung och
tidskrävande med det är ett jobb som
är kul, doften är fantastisk då slungan
fylls med gyllene guld . Detta silas
och sätts på burk omgående.
Det finns inget som är så gott som
rinnande nyslungad honung. Mums..

Andra hållbarhetstips

Bihotell

elvinochpartners

Vårt bihotel med 38 boenden
har tills idag den 15 juli inte
kläckt några småbin.

Höns i trädgården

hens-3420126_1280

Krusamaj, Berit, Kråkan och Siv har fått åka på sommarkollo på Värmdö. Det skulle bli lite ansträngande att ha 4 höns i bilen på väg till västkusten och sommarboende.

Det skulle bli lite för spännande att rasta dem i Laxå också. Jag har jagat dem i trädgården vilket inte är roligt.

En hönas liv är rätt marginaliserat och förmodligen får vi inte hem våra gamla höns till hösten utan det blir nya krabater.

Potatis i spann.

elvinochpartners

4 potatisar i varje spann har nu börjat växa till sig och kommer ge skörd långt in på hösten. När man lyfter innerspannen nu ser man småpotatis som har börjat växa.

Mvh
Per Elvin gn Elvin & Partners och Charlie